De Blije Taart is een cadeautje van het universum, iets dat op mijn pad kwam door omstandigheden.
Zo is het begonnen; Ik was ziek en tijdens de chemokuur had ik eindelijk tijd om te koken. Een nieuwe-ouwe passie van mij. Zo begon ik de recepten van mijn moeder te verzamelen. Ik had ook tijd om de relatie tussen voeding en kanker te onderzoeken. Door de bijwerkingen van mijn kuur moest ik mijn voeding patroon aanpassen. Deze verandering bleek achteraf heel goed te zijn tegen kanker.
Het was niet makkelijk, vooral voor iemand die Italiaans is en zo veel van eten houdt.
Tijdens deze periode is mijn blog geboren. De Nederlandse vertaling is “dag worst”! 🙂 Een grappige manier om de uitdaging te benoemen: de “worst” staat voor alle lekkere ingrediënten die ons eten zo smaakvol maken maar die niet zo gezond zijn. Wat ga je eten als je de “worst” (suiker, geraffineerde granen, vlees, melkproducten, eiren) uit je dagelijkse leven haalt? Dankzij mijn creativiteit heb ik kunnen ontdekken dat de mogelijkheden eindeloos zijn en dat er vele plantaardige recepten zijn die net zo smaakvol zijn.
Deze periode van anders eten heeft mij heel goed gedaan. Ik heb mijn lichaam gereinigd en ik ben 35 kilo’s afgevallen. Maar die tijd heeft mij ook iets anders geleerd: dat als je iets doet vanuit angst, kun je dat niet lang volhouden. Je moet het doen van uit liefde, voor jezelf in eerste instantie, en je moet ervan genieten. De echte uitdaging is dus het INTEGREREN van het heden met het verleden, en de weg is niet het weglaten maar INCLUDEREN. Er is niks die absoluut goed is en absoluut slecht is. Het is allemaal een kwestie van balans, iets waar ik zelf nog steeds op zoek naar ben. Maar beginnen bij jezelf kan niet fout zijn, want wat gezond is voor ons als mens, is uiteindelijk ook goed voor de wereld. En we weten nu allemaal wel dat wat meer plantaardig eten is goed voor de wereld. De blije taart heeft mij geleerd dat deze alternatieve manier van eten nog steeds heel smaakvol kan zijn.
Ik heb het gevoel dat ik, dankzij mijn levenservaringen, een hele spannende reis meegemaakt heb die mij rijker heeft gemaakt. Ik ben weer bij het begin punt aangekomen maar met een totaal nieuwe perspectief. Deze nieuwe manier van kijken wil ik graag delen met andere mensen op vele manieren: via recepten, via verhalen, via activiteiten die ons met elkaar verbinden en waarvan wij samen kunnen genieten.
Ga naar de Activiteiten pagina »
Fabiana Toni (43) is architect, foodblogger en airbnb host in Rotterdam. Na borstkanker heeft ze haar levensstijl aangepast en is ze bewuster geworden van welke voedingsstoffen goed zijn voor onze ontwikkeling en behoud van onze gezondheid. Sindsdien gebruikt ze haar creativiteit om gezonde, voedzame, lekkere recepten te bedenken die ze via haar blog en Instagram/Facebook pagina deelt (byebyesalsiccia.com, deblijetaart.nl). Ze houdt van experimenteren met “hele” ingrediënten maar ook het her-interpreteren van traditionele recepten in een gezondere jasje. Via sociale media wil zij mensen inspireren om te veranderen in een richting die ons kan helpen om weer in balans te komen, met onszelf maar ook met de wereld eromheen.