Er is geen zomer zonder ijs. De keuze voor een zomers recept voor VONK! was dus snel gemaakt: feestelijke gekleurde fruit ijsjes! Plantaardig, natuurlijk, makkelijk om van tevoren klaar te maken en met verrassingseffect. Geliefd door kinderen en volwassenen, zijn ze ideaal als tussendoortje, toetje en natuurlijk als traktatie bij een feest. (🇬🇧English below/ 🇮🇹Italiano sotto)
…
Om ze te maken heb je een mixer nodig, een siliconen vorm met vierkanten, saté prikkers, fruit (of fruitsappen van 100% fruit), cashewnoten of (vegan)yoghurt. Voor de zoete kauwen of voor wie geen slow juicer heeft, is een natuurlijk zoetmiddel, als ahornsiroop bijvoorbeeld, ook wenselijk.
De bereidingswijze van dit recept is wellicht interessanter dan de ingrediënten zelf, vooral als je voor kant en klare fruitsappen en yoghurt kiest. Anyway, hieronder het recept stap voor stap:
Leg de cashewnoten (ca. 70 g) in een bakje met water en laat ze weken voor een paar uur.
In de tussentijd, pureer je favoriete fruit (hier: aardbeien, ca. 350 g) met wat water, de zest van 1/4 citroen en 2 lepels ahornsiroop in een keukenmachine. Giet het mengsel in de vormpjes voor 1/3 (ca. 10-15 ml) en zet het in de diepvriezer voor minimaal 1 uur. Doe de rest van de fruitpuree in de koelkast.
Spoel de cashewnoten af en doe ze in de keukenmachine samen met de geraspte schil van een halve citroen en het versgeperste sap van 2 appels (ca. 150 ml). Laat het draaien totdat het een gladde vloeistof is geworden.
Haal de siliconen vorm uit de vriezer en doe de cashew-creme voor 1/3 erin. Doe het terug in de diepvries voor nog 40 minuten (tot dat het hard is geworden maar niet helemaal).
In de tussentijd snij de saté prikkers op een lengte van 5-6 cm (nb: ze moeten in je diepvries passen!). De punt van de saté prikkers kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen dus ik adviseer zo wie zo om ze af te korten, ook als ze al de juiste maat hebben.
Haal voor de 2e keer de siliconen vorm uit de vriezer en doe de prikkers erin. Vul ook de vierkanten met de rest van de fruitpuree* en doe ze terug in de diepvries voor minimaal 2 uur of tot het moment dat je ze nodig hebt.
Geniet!
*Nog leuker is natuurlijk een derde kleur te maken met een fruit variatie (bijv. via het toevoegen van blauwe bessen)
….
🇬🇧
There is no summer without ice cream. The choice for a summery recipe for VONK! was therefore quickly made: festive colored fruit ice creams! Vegetable, natural, easy to prepare in advance and with a surprise effect. Loved by children and adults, they are ideal as a snack, dessert and of course as a treat at a party.
…
To make them you need a mixer, a silicone mold with squares, skewers, fruit (or fruit juices made from 100% fruit), cashew nuts or (vegan) yogurt. For those with a sweet tooth or for those who do not have a slow juicer, a natural sweetener, such as maple syrup for example, is also desirable.
The method of preparation of this recipe may be more interesting than the ingredients themselves, especially if you opt for ready-made fruit juices and yogurt. Anyway, here’s the recipe step by step:
Place the cashew nuts (approx. 70 g) in a bowl of water and let them soak for a few hours.
In the meantime, puree your favorite fruit (here: strawberries, approx. 350 g) with some water, the zest of 1/4 lemon and 2 spoons of maple syrup in a food processor. Pour the mixture into the molds for 1/3 (approx. 10-15 ml) and put it in the freezer for at least 1 hour. Place the rest of the fruit puree in the fridge.
Rinse the cashew nuts and put them in the food processor together with the grated zest of half a lemon and the freshly squeezed juice of 2 apples (approx. 150 ml). Let it run until it becomes a smooth liquid.
Remove the silicone mold from the freezer and add 1/3 of the cashew cream. Return it to the freezer for another 40 minutes (until hardened but not completely).
In the meantime, cut the skewers to a length of 5-6 cm (note: they must fit in your freezer!). The tip of the skewers can be dangerous for small children so I advise anyone to shorten them, even if they are already the right size.
For the second time, remove the silicone mold from the freezer and put the skewers in it. Also fill the squares with the rest of the fruit puree* and put them back in the freezer for at least 2 hours or until needed.
Enjoy!
*Even more fun is of course to make a third color with a fruit variation (e.g. by adding blueberries)
….
🇮🇹
Non c’è estate senza gelato. La scelta per una ricetta estiva per VONK! è stato quindi realizzato in fretta: festosi gelati alla frutta colorati! Vegetale, naturale, facile da preparare in anticipo e con effetto sorpresa. Amati da grandi e piccini, sono ideali come merenda, dessert e ovviamente come sfizio ad una festa.
…
Per realizzarli serve un mixer, uno stampo in silicone con quadretti, spiedini, frutta (o succhi di frutta al 100% di frutta), anacardi o yogurt (vegano). Per chi ha un debole per i dolci o per chi non ha uno slow juicers, è auspicabile anche un dolcificante naturale, come ad esempio lo sciroppo d’acero.
Il metodo di preparazione di questa ricetta può risultare più interessante degli ingredienti stessi, soprattutto se si opta per succhi di frutta già pronti e yogurt. Ad ogni modo, ecco la ricetta passo passo:
Mettere gli anacardi (circa 70 g) in una ciotola d’acqua e lasciarli in ammollo per qualche ora.
Nel frattempo frullate la vostra frutta preferita (qui: fragole, circa 350 g) con un po’ d’acqua, la scorza di 1/4 di limone e 2 cucchiai di sciroppo d’acero in un robot da cucina. Versare il composto negli stampini per 1/3 (ca. 10-15 ml) e riporre in freezer per almeno 1 ora. Mettere il resto della purea di frutta in frigorifero.
Sciacquare gli anacardi e metterli nel robot da cucina insieme alla scorza grattugiata di mezzo limone e al succo appena spremuto di 2 mele (ca. 150 ml). Fatelo andare finché non diventa un liquido liscio.
Togliete lo stampo in silicone dal freezer e aggiungete per un altro terzo la crema di anacardi. Riponete in freezer per altri 40 minuti (fino a che non si sarà solidificato ma non del tutto).
Nel frattempo tagliate gli spiedini a una lunghezza di 5-6 cm (attenzione: devono stare nel vostro congelatore!). La punta degli spiedini può essere pericolosa per i bambini piccoli quindi consiglio a chiunque di accorciarli, anche se sono già della misura giusta.
Per la seconda volta, togli lo stampo in silicone dal congelatore e inserisci gli spiedini. Riempite anche i quadrati con il resto della purea di frutta* e riponeteli in freezer per almeno 2 ore o fino al momento del bisogno.
Buon appetito!
*Ancora più divertente è ovviamente creare un terzo colore con una variazione di frutta (ad esempio aggiungendo mirtilli)