Vandaag begint het basisonderwijs voor mijn kinderen en hier ben ik na de vakanties, in mijn keuken, klaar om weer te beginnen. Nooit voelde ik de noodzaak om met vakantie te gaan als dit jaar. Dat gevoel komt door de moeilijke tijden die ik, zoals iedereen denk ik, ervaren heb afgelopen winter. Voor de zomer had voor VONK, het tijdschrift van de Vrije School Rotterdam West, een artikel over geschreven. Het gaat om het belang van ritme en zijn verstoring door het Corona effect en wat voor mij heeft betekent. Wat heb ik ervan geleerd? Hieronder het artikel en mijn eerste poging naar een representatie daarvan. (🇬🇧English below/ 🇮🇹Italiano sotto)
…
Het onderdeel zijn van de jaarfeesten klankgroep op de Vrije School Rotterdam West heeft mij geleerd om stil te staan bij de jaarlijkse cyclus van de feesten. Deze zijn seizoensgebonden en sinds de oudheid sterk gebaseerd op natuurlijke processen.
Onze voorouders duizenden jaar geleden wisten dat de basis cyclus die zich altijd herhaalt onderbroken wordt door geboorte, leven, dood, hergeboorte. Dit laat de natuur ons elk jaar zien, opnieuw en opnieuw. De geboorte kunnen wij ervaren tijdens de lente, met de bloemen die door de harde korst van de aarde naar buiten komen. In de zomer is de natuur in zijn volle kracht, in “volle leven” en we kunnen de vruchten ervan zien en plukken. In de herfst kunnen wij het afstervingsproces meemaken, met de bladeren die verkleuren en van de bomen vallen. De winter is altijd een periode van stilte en (schijnbare) inactiviteit geweest, tot de volgende lente, waar de geboorte en tegelijkertijd de hergeboorte van het leven ervaren kan worden.
Maar in de winter, in die onbeweeglijkheid, staat onze aarde niet stil. Daar… diep in het donkere maar warme centrum van onze aarde, zoals in een baarmoeder, gebeurt van alles en nog wat. Als de dagen het kortste en donkerste zijn, wordt juist het “licht” in ons en in de natuur wakker. Dit is de kracht die de natuur in de lente laat ontwaken. Onze voorouders wisten het gewoon, ze konden deze ondergrondse proces voelen. Ze voelden ook de kracht die de zon ons schenkt en baden tot de Zonnegod. Waarschijnlijk op het moment dat die bijzondere verbinding tussen mens en “lichtkracht” begon af te nemen, kwam Jezus op aarde om in een menselijk lichaam de kracht van de Zonnegod te belichamen. Jezus, daarna Christus, bracht die kracht met zich mee om het met ons te delen.
De geboorte van Jezus kan geïnterpreteerd worden als het zichtbaar maken van een natuurlijk proces dat sinds altijd zich afspeelt in onzichtbare delen van onze realiteit: de geboorte in het donker van een heilige vonk. In dit opzicht, alle Christelijke feesten die voorafgaan, vanaf Michael (in de Oogstperiode*), zijn niet anders dan een ondersteuning in het spirituele pad richting ons centrum. In het verleden klopte het ook met het menselijke ritme: de zomer was de meeste actieve periode van het jaar en de winter juist van rust en ontspanning. Tegenwoordig is het juist omgekeerd! De periode voor Kerst is waarschijnlijk de drukste periode van het jaar en in de zomer gaan we juist lekker lang met vakantie.
Het menselijke ritme is dus niet meer zo sterk verbonden met het ritme van de natuur. Deze kan ook beschreven worden vanuit een universeel ritme van in- en uitademing. De natuur weerspiegelt dit ritme in de afwisseling van dag en nacht en de afwisseling van de seizoenen: het wordt wakker in de lente/ s’ ochtends en gaat weer slapen in de herfst/ s’ avonds. De aarde ademt in richting de winter en ademt uit richting de zomer. Het moment van maximale inademing is het moment van maximale bezieling (rond Kerst, in de Lichtperiode*). Het moment van maximale uitademing is het moment dat wij het meeste naar buiten gericht zijn (rond Sint Jan, in de Buitenperiode*).
Op een vergelijkbare manier is het leven van de mens op een in- en uitademing ritme gebaseerd: in principe, is men wakker overdag en slaapt s’ nachts, is vol met energie in de zomer en heeft rust nodig in de winter. Maar eigenlijk leven wij tegenwoordig in een constante staat van “buitengerichtheid”, met ons drukke leven en onze banen, onze vele afspraken, duizenden mails en berichtjes die continue ons prikkelen. Het verschil tussen dag en nacht is ook niet meer zo scherp: ook als er geen licht meer te zien is, blijven onze computers aan en gaan wij door om onze deadlines te halen.
Er is dus duidelijk een discrepantie tussen natuurlijke en menselijke ritmes. Deze discrepantie heeft zich langzamerhand ontwikkeld sinds de industriële revolutie. Dit jaar ervaar ik een additionele verstoring door Corona. De winterperiode is bijzonder pittig geweest voor ons ouders, die naast onze baan ook nog voor thuisonderwijs moesten zorgen. Daarnaast, in de lente, zouden we normaal samen met de natuur langzamerhand ontwaken, maar dit jaar was dat door de maatregelen niet mogelijk. Dus tijdens de lichtperiode* is bezieling extra moeilijk geweest en we hebben onze “hergeboorte” (rond Pasen, in de Groeiperiode*) moeten missen. Nu de maatregelen helemaal opgeheven zijn, voel ik 2 tegenstrijdige gevoelens: ik voel de vermoeidheid van einde schooljaar en ik heb een grote wens naar rust en stilte; tegelijkertijd voel ik me ontzettend blij dat alles weer opengaat, dat het weer warm en lekker is en dat ik weer mensen kan ontmoeten en ik heb ontzettend zin om van alles te ondernemen! Het is net als of het “hergeboorte” moment nog een seizoen opgeschoven is en nu plaats vindt!
De vraag is hoe lang dit nieuwe “Corona ritme” zich zal herhalen. Mijn gevoel zegt dat het niet echt gezondmakend is. Ik voel me in 2 gesplitst: de Fabiana die niks zou willen doen en de Fabiana die graag de verloren tijd zou willen inhalen. Elke dag speelt zich af een gevecht tussen vermoeidheid en levenslust en moet ik continue voor een partij kiezen. Soms weet ik het echt niet meer.
Is er dan een positieve kant aan dit verhaal? Dat is waar ik altijd op zoek naar ben. Wel positief is dat ik er bewust van ben en bewustwording is de eerste stap richting een verandering. En als er een verandering nodig is, moet het wel structureel zijn. Dit is het voor mij: leren mijn grenzen herkennen en daarna handelen. Dit kan ik doen op het moment dat ik de verbinding met mijzelf hersteld heb. Hiervoor voel ik me genoodzaakt om een proces van “binnengerichtheid” in gang te zetten. Aandacht geven aan mijn gevoelens, ruimte geven aan mijn wensen, tijd nemen om het leven waar te nemen. Vertragen, beslissen, elke dag mijzelf opnieuw uitvinden.
Zo gezien kan elke dag een “Corona hergeboorte” plaats vinden, dit had ik waarschijnlijk zonder deze pandemie niet kunnen inzien. Dus bedankt Corona voor de positieve impuls die je ons gegeven hebt. We zijn ons ervan bewust en hebben ervan geleerd. Je leer is zeker kostbaar, maar we geloven dat wij vanaf nu het ook alleen kunnen. Je hoeft van ons dus niet te blijven hoor, graag zelfs :-)…
*Deze benaming is door de Vrije School Rotterdam West gedefinieerd; dit stuk tekst is onafhankelijk daarvan geschreven.
…
🇬🇧
Today primary school starts again for my children and here I am after the holidays, in my kitchen, ready to start again. Never before I felt the need of going on vacation as this year. That feeling comes from the difficult times that I – like everyone else I think – experienced last winter. Before the summer I wrote an article about it for VONK, the magazine of the Vrije School Rotterdam West. It talks about the importance of rhythm, its disruption because of Corona and what for positive effect it had on me. What did I learn from it? Here below a translation of the article and my first attempt towards a representation of the year and its rhythm.
…
Being part of the “jaarfeesten klankgroep” at the Vrije School Rotterdam West has taught me to reflect on the annual festivities cycle. These are seasonal and have been based on natural processes since ancient times.
Our ancestors thousands of years ago knew that the basic cycle that always repeats is articulated by birth, life, death, rebirth. This is what nature shows us every year, again and again. We can experience the birth during the spring, with the flowers coming out through the hard crust of the earth. In summer, nature is in full force, in “full life” and we can see and reap the benefits. In the fall we can experience the dying process, with the leaves changing color and falling from the trees. Winter has always been a period of silence and (apparent) inactivity, until the following spring, where the birth and at the same time the rebirth of life can be experienced.
But in winter, in that immobility, our earth does not stand still. There… deep in the dark but warm center of our earth, like in a womb, all kinds of things happen. When the days are the shortest and darkest, it is precisely the “light” that awakens in us and in nature. This is the force that awakens nature in the spring. Our ancestors just knew, they could feel this underground process. They also felt the power that the sun gives us and prayed to the Sun God. Probably at the moment when that special connection between man and the power of this “light” began to diminish, Jesus came to earth to embody in a human body the power of the Sun God. Jesus, then Christ, brought that power with him to share it with us.
The birth of Jesus can be interpreted as making visible a natural process that has always taken place in invisible parts of our reality: the birth in the dark of a sacred spark. In this regard, all the Christian feasts that precede, from Michael (in the “Harvest Period”/Oogstperiode*), are nothing but a support in the spiritual path towards our center. In the past, it also matched the human rhythm: summer was the most active period of the year and winter was the time of resting and relaxation. Today it is just the opposite! The period before Christmas is probably the busiest period of the year and in the summer we go on holiday.
The human rhythm is therefore no longer so strongly linked to the rhythm of nature. This can also be described from a universal rhythm of inhalation and exhalation. Nature reflects this rhythm in the alternation of day and night and the alternation of the seasons: it wakes up in the spring/morning and goes back to sleep in the autumn/evening. The earth breathes in towards winter and breathes out towards summer. The moment of maximum inhalation is the moment of maximum inspiration (around Christmas, in the “Light period”/Lichtperiode*). The moment of maximum exhalation is the moment that we are most focused outwards (around Saint John, in the “Outer period”/Buitenperiode*).
In a similar way, human life is based on an inhalation and exhalation rhythm: basically, one is awake during the day and sleeps at night, is full of energy in the summer and needs to rest in the winter. But actually we live in a constant state of “outward-orientation” nowadays, with our busy lives and jobs, our many appointments, thousands of emails and messages that continuously prickle us. The difference between day and night is also not so sharp anymore: even when the night is dark, our computers stay on in order to meet our deadlines.
So there is clearly a discrepancy between natural and human rhythms. This discrepancy has gradually developed since the industrial revolution. This year I am experiencing an additional disruption due to Corona. The winter period has been particularly tough for us parents, who also had to take care of home education in addition to our jobs. In addition, in the spring, we would normally gradually awaken together with nature, but this year that was not possible due to the precautionary measures. So during the “Light period”/Lichtperiode* inspiration has been extra difficult and we have had to miss our “rebirth” (around Easter, in the “Growth period”/Groeiperiode*). Now that the measures have been completely lifted, I feel 2 conflicting feelings: I feel the fatigue of the end of the school year and I have a great desire for peace and quiet; I feel very happy that everything is opening again, that the weather is warm and nice and that I can meet people again and I am really looking forward to doing all kinds of things! It’s as if the “rebirth” moment has been postponed one more season and is happening right now!
The question is how long this new “Corona rhythm” will repeat itself. My gut feeling is that it’s not really healthy. I feel split in 2: the exhausted Fabiana who would like to do nothing and the Fabiana who would like to make up for time lost. Every day there is a battle between fatigue and life desire and I constantly have to choose a side. Sometimes I really don’t know anymore.
So is there a positive side to this story? That’s what I’m always looking for. It is positive that I am aware of it and awareness is the first step towards a change. And if a change is needed, it must be structural. This is it for me: learning to recognize my limits and then acting. I can do this the moment I have restored the connection with myself. For this I feel compelled to initiate a process of “inward-orientation”. Paying attention to my feelings, giving space to my wishes, taking time to perceive life. Slow down, decide, reinvent myself every day.
Seen in this way, a “Corona rebirth” can take place every day, I probably could not have seen this without this pandemic. So thank you Corona for the positive impulse you have given us. We are aware of it and have learned from it. Your teaching is certainly precious, but we believe that from now on we can do it alone. So you don’t have to stay with us, you can leave us alone, please :-)…
*This name has been defined by the Vrije School Rotterdam West; this piece of text was written independently.
…
🇮🇹
Oggi riparte la scuola primaria per i miei figli ed eccomi qui dopo le vacanze, nella mia cucina, pronta a ricominciare. Non ho mai sentito cosi’ tanto il bisogno di andare in vacanza come quest’anno. Quella sensazione viene dai momenti difficili che io, come tutti gli altri credo, ho vissuto lo scorso inverno. Prima dell’estate ho scritto un articolo a riguardo per VONK, la rivista della Vrije School Rotterdam West. Riguarda l’importanza del ritmo ed il suo stravolgimento per via della pandemia. Ma cosa ha significato per me? Cosa ho imparato da tutto questo? Di seguito l’articolo ed il mio primo tentativo di rappresentazione.
…
Far parte del gruppo di genitori che si occupa di ridefinire le festività presso la scuola antroposofica Vrije School Rotterdam West qui a Rotterdam mi ha insegnato a riflettere sull’importanza della ciclicità. Le festivita’ hanno cadenza stagionale e sono fortemente basate su processi naturali fin dai tempi antichi.
I nostri antenati migliaia di anni fa sapevano che il ciclo fondamentale che si ripete sempre è cadenzato da nascita, vita, morte, rinascita. Questo è ciò che la natura ci mostra ogni anno, senza mai stancarsi. Possiamo sperimentare la nascita durante la primavera, con i fiori che sbucano dalla dura crosta terrestre. In estate, la natura è in piena forza, nel “pieno della sua vita” e possiamo vederne e raccoglierne i frutti. In autunno possiamo sperimentare il processo di morte, con le foglie che cambiano colore e cadono dagli alberi. L’inverno è sempre stato un periodo di silenzio e (apparente) inattività, fino alla primavera successiva, dove si può assistere alla nascita e contemporaneamente alla rinascita della vita.
Ma d’inverno, nell’immobilità della natura, la nostra terra non sta ferma. Là… nel buio, profondo e caldo centro della nostra terra, come in un grembo materno, accadono cose di ogni genere. Quando le giornate sono le più brevi e le più buie, si risveglia in noi e nella natura la “luce”. Questa luce è la forza che fa risvegliare la natura in primavera. Nei nostri antenati era innato il sentire la presenza di questo processo sotterraneo, come era innato sentire il potere che il sole ci dà. Loro adoravano il Dio Sole. Probabilmente nel momento in cui quella speciale connessione tra l’uomo e la forza donataci dal Sole iniziò a diminuire, Gesù venne sulla terra per incarnare in un corpo umano la potenza del Dio Sole. Gesù, poi Cristo, portò con sé quel potere per condividerlo con noi.
La mia interpretazione è che Gesù ha reso visibile – “letteralmente incarnandolo” – un processo naturale che ha sempre avuto luogo in parti invisibili della nostra realtà: la nascita nel buio di una scintilla sacra. A questo proposito, tutte le feste cristiane che precedono il Natale, dalla festa di San Michele Arcangelo (nel “Periodo del Raccolto”/Oogstperiode*), non sono altro che un sostegno nel cammino spirituale verso il nostro centro, verso la nostra “luce”. In passato, queste seguivano il ritmo dell’uomo e della natura: l’estate era il periodo più attivo dell’anno e l’inverno era il momento del riposo e del relax. Oggi è esattamente il contrario! Il periodo prima di Natale è probabilmente il periodo più impegnato dell’anno e in estate si va in vacanza.
Il ritmo dell’uomo quindi non è più così fortemente legato al ritmo della natura. Questo può anche essere paragonato al respiro. La natura riflette questo ritmo universale nell’alternanza del giorno e della notte e nell’alternarsi delle stagioni: si sveglia in primavera/mattina e si riaddormenta in autunno/sera. La terra inspira verso l’inverno ed espira verso l’estate. Il momento di massima inspirazione è il momento di massima spiritualità (intorno a Natale, nel “Periodo della luce”/Lichtperiode*). Il momento di massima espirazione è il momento in cui siamo più concentrati verso l’esterno (attorno a San Giovanni, nel “Periodo dell’essere verso l’esterno”/Buitenperiode*).
Allo stesso modo, la nostra vita si basa su un ritmo di inspirazione ed espirazione: si è svegli di giorno e si dorme di notte, d’estate pieni di energia e d’inverno si ha bisogno di riposo. Ma in realtà al giorno d’oggi viviamo in uno stato di “costante attenzione verso l’esterno”, con le nostre vite piene di impegni, i nostri numerosi appuntamenti, le migliaia di e-mail e messaggi che ci distraggono continuamente. Anche la differenza tra giorno e notte non è più così netta: anche quando la luce non c’è più, i nostri computer restano accesi per rispettare le nostre scadenze.
Quindi oggigiorno c’è chiaramente una discrepanza tra i ritmi naturali e quelli umani. Questa discrepanza si è sviluppata gradualmente a partire dalla rivoluzione industriale. Quest’anno sto riscontrando un’ulteriore discrepanza a causa della pandemia in corso. Il periodo invernale è stato particolarmente duro per noi genitori, che oltre al nostro lavoro dovevamo occuparci anche dell’educazione scolastica dei nostri figli. Inoltre, in primavera, normalmente ci svegliavamo gradualmente insieme alla natura, ma quest’anno non è stato possibile a causa delle misure precauzionali. Quindi durante il “Periodo della luce”/Lichtperiode* avvicinarsi alla nostra spiritualità è stato molto difficile e non abbiamo potuto godere a pieno della naturale “rinascita” della natura (verso Pasqua, nel “Periodo della crescita”/Groeiperiode*). Ora che le misure sono state completamente revocate, provo 2 sentimenti contrastanti: sento la stanchezza della fine dell’anno scolastico e ho una gran voglia di pace e tranquillità; allo stesso tempo sono molto felice che tutto si stia riaprendo, che il tempo sia caldo e bello e che sia possibile incontrare di nuovo le persone a noi care e non vedo davvero l’ora di fare ogni genere di cose! È come se il momento della “rinascita” fosse stato posticipato di una stagione e stesse accadendo ora!
La domanda è per quanto tempo si ripeterà questo nuovo ritmo dovuto al coronavirus. La mia sensazione è che non sia proprio salutare. Mi sento divisa in 2: la Fabiana che non vorrebbe fare nulla e la Fabiana che vorrebbe recuperare il tempo perduto. Ogni giorno c’è una battaglia tra fatica e gioia di vivere e devo costantemente scegliere da che parte stare.
C’è un lato positivo in questa storia (quello che io cerco sempre)? È positivo che io sia consapevole di tutto ciò che ho spiegato prima e la consapevolezza è il primo passo verso un cambiamento. E se un cambiamento è necessario, deve essere strutturale. Questo l’insegnamento che io ho colto da questa situazione assurda: imparare a riconoscere i miei limiti e poi agire. Ho anche capito che potrò fare questo solo nel momento in cui avrò ripristinato la connessione con me stessa. Per questo mi sento in dovere di avviare un “processo che mi porti in dentro”. Prestare attenzione ai miei sentimenti, dare spazio ai miei desideri, prendersi del tempo per godere della vita. Rallentare, ascoltare, decidere, reinventarsi ogni giorno.
Vista così, ogni giorno può avvenire una nuova “rinascita”. Probabilmente non avrei potuto vedere tutto questo senza questa pandemia. Quindi grazie Coronavirus per l’impulso positivo che ci hai dato. Ne siamo consapevoli e abbiamo imparato tanto. Il tuo insegnamento è sicuramente prezioso, ma crediamo che d’ora in poi potremo farcela da soli. Quindi non devi stare con noi, puoi anche andare se voi, anzi… per favore :-)…
*Questi nomi sono stati definiti dalla Vrije School Rotterdam West; questo testo è stato scritto in modo indipendente.