Dit dessert is een feest voor het oog en voor je lichaam. Zowel prachtig als lekker en gezond. Gemaakt met volwaardige en waardevolle ingrediënten, zoals amandelen en veenbessen, dit dessert heeft de smaak van de natuur. Het is glutenvrij en bevat geen geraffineerde suikers, geen zuivelproducten, geen eieren, maar wel veel vers en gedroogd fruit. Dit toetje legt ons in de watten en helpt ons tegelijkertijd om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Serveer het op een feestdag aan uw gezin of vrienden, het zal gewaardeerd worden door jong en oud!
…
Ik weet dat de foto’s van deze taart een Kerst achtergrond hebben en het is bijna Pasen. Maar deze taart heeft toch een chocolade topping dus… wellicht, met wat decoratie aanpassingen, zou het ook voor Pasen passend zijn.
De reden dat ik nu dit recept deel is dat in Februari een speciale uitgave van ANTON – de krant van het Maasstad Ziekenhuis en Stichting OOK – is uitgekomen. Ik ben trots dat mijn verhaal en die van De Blije Taart opgenomen zijn in deze editie, samen met het recept van deze amandelcrostata met chocolade en appel-crèmevulling.
Het artikel kan online gelezen worden via de link hier onder, op pagina 36-37:
https://fliphtml5.com/akpq/yjzg
Deze taart is een klassieker bij ons thuis. Het is mijn gezonde re-interpretatie van de “torta al semolino” die ik ontdekt had tijdens mijn studenten jaren in Firenze (Italië) toen ik in Via de’ Neri woonde, net achter Palazzo Vecchio. Wat bijzonder was, nu dat ik eraan denk.
Net naast onze voordeur stond er een bar/bakkerij, dus de verleiding was soms moeilijk te weerstaan tegen deze chocoladetaart met semolino crème die ook als mono-portie verkocht was. Ik ben nooit gek geweest op toetjes maar deze was een uitzondering.
Mijn re-interpretatie van deze taart bevat veel calorieën, dus het is goed om niet te overdrijven met de hoeveelheid. Het is totaal natuurlijk en mijn ervaring is dat er calorieën zijn en calorieën, namelijk lege calorieën en volle calorieën. Gek genoeg de “volle calorieën zijn juist gezond en daarvan word je niet dik van, vooral als je een zwaargewicht hebt. Ik heb geen wetenschappelijke waarheden te bieden, maar ik ben zelf 35 kilo’s afgevallen via het eten van dit soort zoetigheden. Dus zo slecht kan het niet zijn!
Provare per credere!
…
Porties: 10, Voorbereiding: 40 min , Bakken: 10-12 min, Afkoelen (basis): 60 min, Afkoelen (crème): 60 min
…
Ingrediënten
200 g amandelen, 80 g gedroogde abrikozen, 200 ml amandelmelk, 25 ml extra vierge olijfolie, 2 appels (ca. 300 gram, biologisch), 1/8 theelepel vanillepoeder, geraspte schil van ½ citroen, 1 theelepel agar-agar* in poedervorm, 80 g cranberries, 100 g pure chocolade (92%), 3 theelepels witte amandelpasta
* Agar-agar is een verdikkingsmiddel van plantaardige oorsprong dat ook antioxiderende eigenschappen heeft. Daarom is het een uitstekende vervanger van gelatine.
Bereiding
De basis
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg vervolgens de gedroogde abrikozen en de olijfolie toe en vermaal nogmaals kort. Voeg wat water als het te droog blijft en het is moelijk te bewerken. Maak van het deeg een bal en druk het uit tussen twee vellen bakpapier. Rol het deeg uit totdat het een halve cm dik is, met behulp van een deegroller.
Verwijder het bovenste vel papier, leg het deeg op een taartvorm met een diameter van 24 cm en maak het passend met je vingers. Bak de basis van de taart voor 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Laat vervolgens goed afkoelen.
De vulling
Pureer de appels (met schil) samen met 200 ml amandelmelk. Giet het mengsel in een pan en voeg de vanillepoeder en de geraspte citroenschil toe. Los de agar-agar in een aparte beker op, in circa 20 ml water op kamertemperatuur.
Voeg de opgeloste agar-agar en 65 g cranberries toe wanneer het mengsel kookt. Laat het al roerende nog 2 minuten op het vuur staan. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen totdat het stevig wordt, maar de consistentie nog vloeibaar is (vergelijkbaar met yoghurt). Giet de crème in de afgekoelde taart basis en zet opzij.
Afwerking
Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade over de taart en zorg dat het zich verspreidt over de hele oppervlakte door de taart langzaam te draaien.
Maak met de amandelcrème 3 cirkels met de hulp van een theelepel voordat de chocolade stolt. Graveer dan de cake, altijd met een lepeltje, in een radiaal patroon, beginnend vanuit het midden naar buiten. Verdeel de cranberries over de taart voordat de chocolade- en amandelcrème stollen. Laat de taart volledig afkoelen en serveer.
Extra aantekeningen
Voor liefhebbers van bittere chocolade kan 70% chocolade vervangen worden door 92% chocolade (nog beter om glycemische pieken te vermijden).
Tip
De te gebruiken amandelcrème moet de consistentie van yoghurt hebben. Ik gebruik … Als de consistentie van de verkrijgbare amandelcrème steviger is, kan deze worden verdund met een beetje olie met een delicate smaak.
Ricetta in Italiano
Per il pdf della ricetta in italiano cliccare qui: Crostata di mandorle con cioccolato e cranberries su crema di mele (senza glutine)