Op Vrijdag 18 December zal het lichtfeest op Vrije School Rotterdam West gevierd worden. Voor het eerst zullen de kinderen een lichtbrood met elkaar delen. Van lichtbrood maak ik een spiraalbrood. De spiraal representeert de beweging richting ons centrum. Als we daar aankomen kunnen we herinneren dat wij uit “licht” gemaakt zijn, alleen dan kunnen we ons licht met anderen delen. Hier een paar recepten die als inspiratie dienen. Een “trage” en een “snelle” versie, zodat iedereen zijn eigen tempo kan bepalen. Als je geen desem hebt maar je zou het leuk vinden om het uit te proberen, ik kan wat desem geven!
…
“Trage versie” (desem*):
Activeer je (gebuild tarwemeel) desem op donderdag ochtend voor dat je je kinderen naar school brengt. Dat doe je zo: haal 50 g desem uit de koelkast en doe het in een kom; voeg 200 ml water en 200 g gebuild tarwemeel toe. Meng alles door elkaar, dek het met een natte doek af en zet het in een uitgeschakelde oven of in een plek waar de temperatuur constant blijft.
s ’Avonds na het eten, kneed de geactiveerd desem met 50 ml water, 50 ml olijfolie en 10-12 g fijne grijze zout. Als je er de tijd voor hebt, laat het een uurtje rusten, vervolgens rol je het uit in een hele lange koord (ook anderhalf meter!) die van dik (3 cm diameter ca.) naar dun gaat. Dek een bakplaat met bakpapier en leg het deegkoord rond een centrale punt als een spiraal.
Bestrijd de oppervlakte met een keukenkwast gedoopt in olie en zet het in de koelkast. Vrijdag ochtend haal je het uit de koelkast (idealiter rond 6:30), graveer de oppervlakte met tekentjes die op dennenbomen takjes lijken en maak ruimte voor een waxinelichtje in het midden van de spiraal. Voorverwarm de oven op 180 graden. Rond 7:00 uur besproei de wanden van de oven met een waternevel uit een plantenspuit en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak het spiraal brood gedurende ca. 25 minuten tot dat het een mooie gouden kleur heeft aangenomen.
“Snelle versie” (met droge bakkersgist):
Meng 50 ml olijfolie, 275 ml water, 1 lepel droge bakkersgist (4 g), 500 g gebuild tarwemeel, 10-12 g fijne grijze zout en kneed het geheel tot een gladde bal. Laat het een uurtje rusten. Dek een bakplaat met bakpapier en leg het deegkoord rond een centrale punt als een spiraal.
Laat het weer een uurtje rusten in een uitgeschakelde oven of in een plek waar de temperatuur constant blijft.
Als je het brood liever op Vrijdag ochtend wilt bakken om het verser aan te bieden, bestrijd de oppervlakte met een keukenkwast gedoopt in olie. Zet het in de koelkast tot de volgende ochtend. Anders ga jij direct naar de volgende stap.
Graveer de oppervlakte met tekentjes die op dennenbomen takjes lijken en maak ruimte voor een waxinelichtje in het midden van de spiraal. Besproei de wanden van de oven met waternevel uit een plantenspuit en bak het spiraal brood gedurende ca. 25 minuten op 180 graden tot dat het een mooie gouden kleur heeft aangenomen.
*Als je meer over desem wilt weten, zoek naar “Desem voor beginners” en als je geen desem hebt, vraag het gewoon aan mij!
Fabiana, moeder Mattia (klas 4/5) en Kylian (klas 3b)
info@deblijetaart.nl, 06 48097792