Een “Blije Appeltaart” is een taart die bevat alleen simpele, gehele en natuurlijke ingrediënten die smaak en levenskracht bevatten. Maar boven alles, deze taart bevat de kracht van transformatie, de kracht die een nare ervaring in het leven juist kan opwekken om aan iets positiefs vorm te geven. 7 jaar na haar operatie, nodigt Fabiana jou uit om een Blije Appeltaart te bakken voor iemand die jij lief hebt. Het pakket wordt jouw cadeau gegeven in September om iemand anders blij te maken. Dit ter gelegenheid van de 3e Blije Taarten Actie mede mogelijk gemaakt door de steun van Martin Schillevoort. Als je een pakket wilt ontvangen, meld je hier aan, via de site van Maya van Nes.
…
Deze keer is het echt samenwerken. Mijn vrienden Maya van Nes en Martin Schillevoort motiveren mij niet alleen, ze zijn s’avonds laat aan het werk om de bestelling van het 2e Blije Taart Pakket mogelijk te maken. Zie hier: https://www.atouchofmaya.nl/blije-taart-actie .
Deze Blije Appeltaart betekent zo veel voor mij dat ik het lastig vind om het in een paar woorden te vatten. Bedankt aan Maya die mij heeft geholpen om het verhaal kort en krachtig kan houden. Het staat symbool voor heelheid, verbinding, kracht, verantwoordelijkheid, bewustwording, transformatie.
De Blije Taart heeft een verhaal. Het is geboren als een geschenk. Het is namelijk de gezondere versie van de Appel Taart die ik gebakken had als bedankje in 2013 voor de chirurg die mijn rechter borst en okselklieren weggehaald had.
Het maken van die Oma’s Appeltaart zelf was een bijzondere gebeurtenis op zichzelf. Het was de dag voor mijn operatie en mijn (al 20 jaar) gescheiden ouders waren beide onder ons dak, zonder ruzie. Ze konden normaal communiceren. Ik kon het bijna niet geloven… mijn moeder gaf aanwijzingen en mijn vader hielp mee. Ik heb het al hier geschreven, op die dag – dankzij de ziekte – had ik het gevoel dat alles mogelijk is, ook wat onmogelijk lijkt. Zoals: genezen van een mastitis carcinomatosa, de meeste zeldzame en agressieve vorm van borstkanker. En zo was het.
De taart was een “sigillo”, een bezegeling van een belangrijk moment van geen terugkeer in mijn leven. Dankzij die operatie heb ik een 2e kans gekregen. En vanaf dat moment begon ik aan mijzelf te werken, om goed voor mijzelf te zorgen en beter te worden. Een proces van transformatie kwam op gang die nu nog steeds bezig is. Deze transformatie heb ik te danken aan de kracht die de ziekte in mij heeft kunnen opwekken. Deze kracht is wat ik met mijn Actie symbolisch door wil geven.
Dit jaar heb ik de kans om mijn Blije Taarten Actie voort te brengen in zijn 3e editie, dankzij Martin Schillevoort, die meer dan 1.000 euro’s heeft kunnen inzamelen met zijn Pindasoep, en ik wil het graag doen met het terug gaan naar dat eerste moment: de taart als geschenk. Geïnspireerd en gesteund door Maya van Nes, willen wij mensen inspireren om iets voor elkaar te doen. Van SOEPGENOTEN naar TAARTGENOTEN :-).
Mijn grootste wens is dat deze taart zou belanden bij kankerpatiënten of in een operatie kamer, zo als dankzij mijn vriendin Jarka al een 2e keer gebeurd is (lees hier haar prachtig verhaal), maar het hoeft natuurlijk niet. Je kunt een taart bakken voor iemand die een hart onder de riem nodig heeft, die je lief hebt, die je bewondert, die het verdiend heeft of die je in het zonnetje wilt zetten.
Dit jaar wil ik extra aandacht aan de ingrediënten geven, zo ben ik nog aan het experimenteren met een glutenvrije versie en op zoek naar glutenvrije havervlokken, biologisch of nog beter biodynamisch. De volkoren speltmeel lijkt mij geen goeie optie voor kankerpatiënten. De vezels die het bevat, worden na het bakken hard en ze kunnen de binnenkant van de darmen, die al heel gevoelig zijn door de chemokuur, beschadigen. Daarom denk ik aan een basis voor de taart met amandelen, havervlokken en gedroogde abrikozen (om de suikerspiegel laag te houden). Deze tartelletten had ik gemaakt afgelopen maandag 29 Juli 2020 met 200 gram havervlokken, 100 g gedroogde abrikozen, en de schil van 1/2 citroen gemalen in mijn thermomix en wat water toegevoegd. Ik heb ze 10 minuten in de oven gebakken op 180 graden maar rauw waren eigenlijk al goed! De vulling heb ik ook rauw gehouden (rauw is lekker in de zomer!), dus 1 peer, een lepeltje ahoornsiroop en kaneel. Alleen de roos was niet rauw natuurlijk, anders zou jij de appel schijfjes niet kunnen opvouwen. Nog lekker aan het experimenteren dus. Hoeveel pakketten ter beschikking zullen zijn, weten we nog niet, maar als je alvast een taart wil reserveren, om de kans niet te missen, doe het alvast via Maya’s website > hier klikken.
Dit jaar zal het ook nog mogelijk zijn om voor Maak Kanker Kansloos te doneren. Er zijn mensen die 100 kilometers gaan hardlopen en er zijn mensen die… Blije Taarten pakketten doneren. Ieder zijn eigen. Dus wie niet wil bakken kan nog steeds bijdrage aan een gezondere wereld via het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek via deze pagina: https://danieldenhoed.inactievoorerasmusmc.nl/actie/fabiana-toni-3 .
Natuurlijk vinden wij het leuk om te horen hoe het voelde om een Blije Appeltaart te bakken en weg te geven of te ontvangen en opeten. Het mag, het hoeft niet, maar… hoe leuk zou het zijn als wij via het uitdelen van deze bijzondere taart veel verhalen terug zouden ontvangen die over deze “kracht van transformatie” zouden gaan? Via een foto, een tekst, een gedicht, een tekening … droom ik? Misschien, het is ook laat, maar ik droom tenslotte graag :-).