Het is zo fijn en motiverend om te ervaren dat mensen waarderen wat je doet, tot op het punt dat ze je zelfs willen ondersteunen. Martin Schillevort begint pindasoep te koken voor zijn collega’s, die allemaal tot september thuis zitten. Met de opbrengst wil hij een lokaal goed doel helpen. Hij dacht aan de Blije Taart. Ik ben vereerd door zijn keuze en enthousiast om de volgende Blije Taarten Actie verder te kunnen brengen!
…
In het verleden was ik overtuigd dat je altijd actie moest ondernemen. “Wij maken onze toekomst en kansen komen niet aanwaaien”, dit was mijn motto, tot dat… ik helemaal op voelde. Op een gegeven moment zei iemand tegen mij “als je niet weet wat je moet doen, stop gewoon, laat dan de kansen naar jou toe komen”.
“Kansen naar jou toe komen? Je moet hard werken om je kansen te creëren!”, was dat niet zo? Heeft mijn moeder niet altijd gezegd “eerst plicht dan plezier”? Tuurlijk is het wel zo dat je met hard werken dingen kunt bereiken, maar misschien heb ik in mijn verleden al hard genoeg gewerkt om kansen te pakken en dingen in beweging te brengen. Het is niet altijd makkelijk om te snappen waarom sommige mensen zo veel van zichzelf geven in het volgen van een passie en het bereiken van een doel. Je snap soms zelf niet wat het nut van je goede doelen acties zijn en waarom ben je zo gedreven in het voortbrengen van iets zoals een blog die over bewustwording gaat. Maar gelukkig komt er altijd een moment dat je het even weer kan zien, dat je beseft dat je zaden aan het planten was, dat mensen waarderen wat je doet en ze je willen ondersteunen. Dat is het moment dat je beseft: het is de moeite waard.
Afgelopen woensdag heb ik een vriend gesproken, Martin Schillevort, die een tof idee heeft. Pinda soep koken voor zijn collega’s die (voorlopig) tot September niet aan het werk kunnen. Het is een leuke bezigheid die voor verbinding kan zorgen. En het leuk is dat hij met de opbrengst een lokaal goed doel zou willen steunen: De Blije Taart! Hier word ik natuurlijk erg blij van, ik ben vooral vereerd dat iemand aan mij denkt en in mij geloofd en zo mij stimuleert om door te gaan.
Ik heb al 2 jaar goede doelen acties ondernomen voor de campagne Maak Kanker Kansloos van de Daniel den Hoed Ziekenhuis, de oncologische instelling in Rotterdam. Met de hulp van vrijwilligers had ik twee jaar geleden 46 taarten gebakken in een dag en rond de 70 tot het eind van de campagne in Juni 2018. Ik had zo een product kunnen promoten die gemaakt is met gehele ingrediënten, natuurlijk zoet, vol nutriënten en levenskracht. Last but not least, via het verkopen van de taarten had ik ongeveer 2.600 euro’s opgehaald voor kankeronderzoek.
Afgelopen jaar, heb ik geen taarten gebakken. Op 28 September 2019 heb ik, weer met vrijwilligers, 50 Blije Taarten pakketten in elkaar gezet en verkocht en zo 1.600 euro’s kunnen inzamelen. Mijn doelstelling was om mensen te stimuleren om het zelf te doen en het is gelukt! Ik heb prachtige foto’s terugontvangen van de kunstwerken.
Dit jaar zou ik graag met de steun van Martin “Blije Taarten Pakketten” willen doneren aan mensen met kanker. Als gebaar om ze te laten weten dat we ze niet vergeten zijn door corona, en als inspiratie: niet veel mensen denken dat je een lekkere taart kunt maken zonder (geraffineerd) bloem, boter, suiker, eieren, melk… maar juist volkoren granen, vers fruit, gedroogd fruit. Op deze manier kan mijn Blije Appel Taart belanden bij de doelgroep die ik altijd in gedachten had. “Na kanker voor kanker” is altijd mijn idee geweest.
“Het zal misschien te simpel lijken. Het is maar een taart, wat is de toegevoegde waarde van een taart bakken? Voor mij heeft het een echter een grote waarde.
Ik geloof dat koken een genezende kracht kan hebben. Koken is een manier om weer een stukje controle over je eigen leven te nemen. Dus je kunt een gezonde taart gaan bakken voor iemand die ziek is, maar het uiterste best is dat die persoon zelf het gaat bakken. Zo verbindt hij met de ingrediënten daarin en indirect met de natuur, want alle ingrediënten zijn biologisch en biodynamisch, dus gegroeid volgens het trage ritme van de natuur.
De Blije Taart wil laten zien dat simpele, gehele en natuurlijke ingrediënten ook voor smaak zorgen. Wij worden er dus blij van en ons lichaam ook door de goeie voedingsstoffen die het krijgt. Deze taart is in eerste instantie gericht op mensen met kanker of die kanker hebben gehad maar het is natuurlijk goed voor iedereen.
Ik hoop dat meerdere mensen de waarde ook kunnen inzien en dat Martin’s initiatief zullen ondersteunen. Ik ben in ieder geval weer geïnspireerd geraakt en ik heb zin om de blije taart pakket verder te ontwikkelen. Dit is een cadeau die naar mij toe is gekomen en ik zal er het beste van maken!