Vandaag beginnen we weer met een nieuw ritme. De kinderen zijn op school, samen maar nog wel apart. Halve klassen, halve dagen. Om weer allemaal bij elkaar te zijn, zal nog een tijdje duren. Toen ik gevraagd werd om een recept te bedenken voor VONK, het schooltijdschift van de Vrije School Rotterdam West, dacht ik meteen aan Peronniek, het verhaal die elk jaar als voorstelling aan de vrije-school-kinderen aangeboden wordt in Rotterdam en omgeving, maar die dit jaar niet door kon gaan. Dus deel ik vandaag een van mijn favoriete recepten: focaccia, niet “alla genovese” maar “a la Peronniek”. We kunnen nu het verhaal in leven brengen… in onze keuken! Laat je kind of kinderen een tekening maken, kies dan een of meerdere beelden en probeer het na te maken met wat je in je koelkast hebt. Volg het recept onder of de LIVE uitzending over FOCACCIA via @deblijetaart op Instagram, woensdag 13 Mei 2020, 15:00 uur.
…
De afgelopen maanden zijn helemaal anders gegaan dan hoe we het ons voorgesteld hadden. De wereld is op zijn kop. In plaats van naar buiten gaan, zijn we gedwongen geweest om juist binnen te blijven en, voor wie dat kan (wie?), juist naar binnen te gaan. We zijn oude gewoonten aan het herontdekken, zoals brood bakken. Daarom deel ik graag een recept die makkelijk en simpel is om het laag drempel te houden.
Ik moet eerlijk toegeven dat het recept die ik nu ga delen niet mijn klassieke recept is. Ik gebruik liever desem voor mijn bak creaties. Het is gezonder en ook handig op dit moment omdat droge bakkersgist moeilijk te verkrijgen is. Maar het kost wel wat meer tijd en vooral “planning”, zo als je op deze blog kunt lezen. Maar als jij ook van “puur-natuur” houdt en je wilt liever daarmee aan de slag, kijk naar dit recept en stuur mij een PM. Ik zal graag desem voor jou klaarzetten en naar jou toe brengen/sturen. Anyway, nu het bakkersgist-snel-recept.
Ik heb besloten om een beroemde Italiaanse klassieker te gebruiken als basis recept: “focaccia alla genovese”. Zijn bijzonderheid komt door het feit dat het bedekt wordt met een overvloeide emulsie van water, olie en zout. Hier van zal ik een andere variant maken. De inspiratie kreeg ik van een Italiaanse blogger die een lente focaccia gemaakt had (kijk hier wat voor mooie lente focaccia’s mensen hebben gemaakt!). Lente is een passende thema, maar voor de Vrije School Rotterdam West dacht ik aan Peronniek de Onnozele, een Bretonse verhaal die elk jaar in leven is gebracht rond deze periode voor onze kinderen door ouders en leraren.
Peronniek is een “simpel held”: hij heeft een puur hart en de zachtheid en authenticiteit van een kind. Daarom kan zijn karakter zich goed verbinden met basisschool leerlingen.
In het verhaal zoekt hij naar de schaal van goud en de lans van diamant die verborgen zijn in het kasteel van de boze tovenaar Rogéar. Juist dankzij zijn slimheid en humor weet hij het doel te bereiken (hier kun je wat meer over de betekenis lezen).
Naar het verhaal luisteren was een van de taken van de afgelopen weken (hier kun je het terug luisteren, bedankt Vrijeschool Online!). Elke avond gingen we een stukje luisteren voor het slapen. Vorig jaar had de voorstelling veel indruk op mijn jongste zoon gemaakt. Ik vroeg hem dus om een tekening te maken, en ik koos wat beelden: de boze tovenaar Rogéar, die het graal en de lans in zijn handen houdt, en de leeuw die waakt over de bloem, die Peronniek moet plukken. Toen ging ik aan de slag: tekenen met zoete aardappel, rode biet, champignons en natuurlijk seizoen groenten. Ik vond het heel leuk om te doen. Jammer genoeg gingen de kinderen de plekken waar groenten op zaten juist vermijden… maar wie weet, bij jullie is het juist tegenovergesteld!
Ingrediënten
300 g gebuildmeel (te koop bij Eko Plaza, vraag het aan de brood afdeling!), 150 ml + 50 ml warm water, 20 ml extra vergine olijfolie, 5 g droge bakkers gist, 1 lepel rijst mout of honing, 5 g (grijze fijne) zout
Seizoens groenten, zaden, verse kruiden naar smaak
Bereidingswijze
Doe de gist, mout/honing en 50 ml lauwwarm water in een glas of in een kopje, meng het geheel en wacht ongeveer 10 minuten tot de gist geactiveerd is.
Doe het gebuildmeel, olie, 150 ml warm water, de geactiveerde gist in een kom en begin met kneden. Na een paar minuten voeg je het zout toe en ga door voor ongeveer 5-8 minuten of totdat jij helemaal ontspannen bent geworden :-). Als je een kneedmachine hebt kun jij het ook daarmee kneden natuurlijk.
Leg het op een met bloem bestoven oppervlakte, dek het af met een vochtig doek en laat het 10 minuten rusten.
Maak het deeg dan iets breder met je handen en vouw het een paar keer dubbel (zie boven) en laat het dan rijzen op een bakvorm die al met olie is ingevet. Smeer het deeg met een laagje olie in om te voorkomen dat de oppervlakte droog wordt.
Zet de bakvorm in een uitgeschakelde oven en wacht tot hij een uur gerezen heeft.
Na die tijd plet het deeg met de hand om het over de hele bakplaat te verspreiden of geef het de gewenste vorm. Deze bewerking zal zeer eenvoudig zijn omdat het deeg zacht en zeer kneedbaar is.
Zorg weer dat de bovenkant bedekt is met een laagje olie. Wacht vervolgens nog een uur met rijzen.
Decoreer de focaccia tenslotte met seizoensgroente, zaden en verse kruiden. Gebruik je fantasie en maak er een mooi beeld van. Als je wilt, kun je het nog een half uurtje laten reizen, maar je kunt het ook direct in de oven zetten zoals ik gedaan heb. Bak het ongeveer 15-20 minuten lang in een hete oven op 220°.
…
Als je nog vragen hebt over de bereidingswijze, nodig ik je uit om op woensdag 13 Mei 2020, 15:00 uur, de live uitzending over FOCACCIA via @deblijetaart op Instagram te volgen. Tot dan!