Na een introductie in de wereld van desem, wil ik alvast een recept delen. Ik begin meteen met iets heel bijzonder die ik net een week geleden voor het eerst gemaakt heb. Ik ben zo enthousiast over het resultaat – en de persoon die het ontvangen heeft ook – dat ik het graag net voor Moederdag wil delen. Misschien kan dit bouquet iemand inspireren om het zelf te gaan bakken, juist op Moederdag, voor zichzelf of voor zijn eigen moeder. Of op een ander moment, als verjaardag verrassing voor een vriendin, zoals ik gedaan heb… succes is verzekerd!
…
Het idee voor die bouquet kwam door een tip van een vriendin. In deze periodes zijn er veel voorbeelden van lente focaccia’s op het web, maar toen ik deze zag van het werk van @blondieandrye dacht ik meteen: die moet ik maken! Ik had alleen een excuus nodig. De verjaardag van een vriendin die al 2 weken geleden jarig was geweest vond ik een hele goede reden. Maar het was geen excuus. Als er een persoon is die enthousiast zou worden over zo’n eetbare kunstwerk is zij het, mijn vriendin Cinzia.
We hebben elkaar ontmoet toen ik – al 3 jaar geleden ongeveer? – een presentatie gaf bij STROOP over mijn verandering in levensstijl. De presentatie ging in mijn opzicht totaal niet goed. We konden het scherm niet verbinden met mijn computer, dus we moesten rond een tafel gaan zitten om op mijn kleine scherm kijken. Gelukkig waren er weinig mensen! Er was kabaal en geen prettige sfeer, tenminste voor mij niet. Het ging totaal anders dan de presentatie die ik eerder bij Zaklina Lecknick georganiseerd had, waar meer dan 20 vriendinnen van mij aanwezig waren en een fantastische energie voelbaar was. Toch was Cinzia enthousiast geraakt. Haar aangeboren interesse in eten en gezondheid had ons verbonden! In werkelijkheid belde ze mij van tevoren want ze had bye-bye salsiccia via Facebook gevonden. Ze wilde meer weten en zo brachten we makkelijk 2 uur aan de telefoon door! Er was duidelijk een klick.
Zij is iemand met wie je lang kunt staan praten. We begrijpen elkaar, ook als we niet altijd hetzelfde mening hebben. Zo vullen we elkaar aan. We zijn beide Italiaanse vrouwen die naar Nederland geëmigreerd zijn om onze geliefdes te volgen, van de club “in Holland for love” dus. We zijn niet precies leeftijdsgenoten en daardoor is onze geschiedenis als Italiaanse emigranten in Nederland wel heel anders verlopen. En toch er is een sterke band ontstaan. Ik heb ook moeite om het uit te leggen, maar onze band gaat dieper dan maar een koffie samen drinken. Wat ik denk is dat we beide – op onze eigen manier – een pad vol obstakels gelopen hebben en we zijn in staat geweest om die obstakels te bedanken voor de groei die we daardoor hebben kunnen doormaken. Dit is niet iets die je met iedereen kunt delen. Het is iets heel bijzonder. En zo is zij. En bijzonder is ook de bewondering die zij heeft voor wat ik doe. Dus… deze bouquet moest naar haar toe. Het feit dat haar verjaardag al geweest was heeft de verrassing nog groter gemaakt. Wat is er mooier dan iets te geven aan iemand die je weet het zal gaan waarderen?
Er zijn nog meer vrouwen die deze bouquet van mij verdienen hoor, en wie weet zal ik ook gauw de kans hebben om over hun te praten. Maar als de afstand geen kwestie zou zij, zou ik zeker nog een bouquet maken voor mijn moeder, die al 2 maanden opgesloten in haar huis is gebleven, helemaal alleen. Ik ben heel trots op haar, want in deze moment van grote onzekerheid is iemand dichtbij jou hebben is een groot cadeau. Dit geluk heeft zij echter niet. Zij is wel zo gezond gebleven. “Beter thuis dan in een kist!”, zijn haar eigen woorden!
Ik laat jullie kiezen voor wie je zo’n bouquet wil maken. Of niet, je hoeft het ook niet te maken, mijn intentie is om jullie te inspireren en met wat extra schoonheid te voorzien. Ik geloof echt dat schoonheid een extra waarde is in ons leven, vooral als die met aandacht en liefde gemaakt is. Elke resultaat is hartverwarmend.
En nu naar het recept. Ik heb het deeg met desem gemaakt. Dus geen super simpel-snel recept, sorry. Maar als je bakkersgist hebt en je vindt het fijner om daarmee te werken is natuurlijk ook prima. Ik zal gauw een sneller alternatief aan dit recept publiceren. In de tussentijd, hoop ik dat je begint te overwegen om met desem te werken. Het is niet zo ingewikkeld en, tussen haakjes, het is ook gezonder!
In mijn vorige post heb ik over de “Polish methode” gesproken. Ik adviseer om dit te lezen als je het nog niet gedaan hebt. Ik heb het bouquet op zaterdag gebakken, maar ik was vrijdag avond begonnen met het activeren van de Polish. De hoeveelheden zijn anders dan in mijn vorige post want voor een bouquet heb je net wat minder deeg nodig.
Ingrediënten voor de polish (23:00 uur ca.)
40 g gebuild meel desem (uit de koelkast), 150 g water, 150 g gebuild meel
Ingrediënten voor het deeg (na 8-10 uur, 9:00 uur ca.)
225 g gebuild meel, 75 ml water, 15 ml olijfolie, 1 lepeltje fijne grijs zout
Ingrediënten voor de topping
10-12 tomaatjes van verschillende kleuren, zwarte olijven, 1-2 lente uien, peterselie, oregano, 1 lepel ca. olijf olie
Bereidingswijze
In de ochtend heb ik in een kneedmachine (thermomix in mijn geval) de geactiveerde Polish gemengd met 225 g gebuild meel, 75 ml water, 15 ml olijf olie gedaan en het fijne grijze zout toegevoegd en ik heb het gekneed voor een paar minuten.
Ik heb het mengsel op een met bloem bestoven oppervlakte gelegt, en ik heb het met de handen gekneed tot een gladde bal. Ik heb het daarna afgedekt met een vochtig doek en laten rusten.
Na 10 minuten rusten, heb ik het deeg iets breder met mijn handen gemaakt en heb ik het een paar keer dubbelgevouwen tot het weer een gladde bal was. Ik heb een kom ingevet en dan heb ik het deeg daarin laten rusten voor een paar uur, afgedekt met een vochtig doek.
Als het deeg ongeveer in volume verdubbeld was, heb ik bakpapier in een ovenschaal gedaan en heb ik er wat olijfolie in gedaan (om straks het deeg wat makkelijker te kunnen uit spreiden), dan heb ik het deeg erop gelegd.
Met mijn handen heb ik het deeg in een waaiervorm probeer te spreiden. Verveolgens heb ik gewerkt aan de compositie. Eerst de steeltjes van de bloemen met de lente ui, in de lengte gesneden, dan de tomaatjes als corolla, dan de (in de lengte) gehalveerde olijven, dan wat extra tomaatjes, de peterselie, olie en oregano. Aan de onderkant heb ik de waaier “dicht gemaakt” en met wat extra deeg, die extra bleek te zijn, heb ik een vlecht gemaakt. Als laatste heb ik met een schaar de rand van het bouquet geknipt.
Ik heb het nog een half uurtje laten reizen (kan ook langer), maar je kunt het eventueel ook direct in de oven zetten. Bak het ongeveer 20-25 minuten lang in een hete oven op 180-200°.
…
Toen het afgekoeld was, heb ik aan het bouquet wat desem en wat meel toegevoegd en in een doos gedaan. Klaar voor de levering, met mijn fiets en mijn familie dwars door heel Rotterdam via de prachtig Kralingse Plas. Het zal voor ons ook een mooie herinnering blijven.