Lieve cadeautjes worden lekkere ruil materiaal. In deze corona tijd is het oer-ruilhandel weer in de mode. Ik geeft je bieslook uit mijn tuin en ik krijg vers gebakken zuurdesem brood; ik geeft desem en pesto en ik krijg en fles olijf olie uit Apulia, etc. etc. Het was allemaal begonnen met Tasha en het gaat door. Steeds meer mensen nemen de kans om in deze periode te experimenteren met brood bakken en desem blijkt het beste alternatief want bakkersgist is moeilijk te verkrijgen. Ik zal jullie meer vertellen: het is ook gezonder! Hopelijk lukt mij wel om gauw hierover wat punten op een rij te zetten. Eerst: het delen van het recept van deze pesto natuurlijk, super lekker en ook plantaardig.
…
Als je ook met desem aan de slag wilt gaan, geen probleem, je kunt het bij mij komen ophalen, zoals Francesca gedaan heeft een paar weken geleden. Je hoeft geen fles olijfolie aan mij geven die jij ook nog met je handen gemaakt hebt (Francesca hij is heerlijk!), maar als jij een favoriet recept hebt wil ik het graag weten. En als ik toevallig iets gemaakt heb, zoals pesto bijvoorbeeld, deel ik het ook graag.
Deze pesto had ik lang geleden geproefd bij een trouwerij. Amandel-peterselie spread… dat idee bleef ongelofelijk lang hangen. Ik praat over jaren (ja, zo ben ik!! Ik kan echt met dingen blijven zitten!!). Eindelijk, het kwam weer naar de oppervlakte. De kans kwam met het lieve cadeau van mijn buurvrouw Karin, die elke voorjaar deelt graag de kostbare oogst van zijn tuin: salie, oregano en… daslook, een blad die naar knoflook smaakt, herkenbaar ook door zijn prachtig mooie witte bloemetjes. We kamen het afgelopen zaterdag tegen bij de Kralingse bos, dus dacht ik weer aan dit recept.
Je kunt dasloook in een soep verwerken of in een salade, maar pesto is ook een goeie optie. Het traditionele recept is met basilicum en Parmezaanse kaas, maar ik wilde graag een plantaardige variant maken en ik ben blij met het resultaat. Als je aan geen daslook kan komen, geen probleem, gebruik gewoon 1 grote of 2 kleine knoflookteentjes en wat extra peterselie bladeren.
…
De ingrediënten die ik gebruikt heb zijn:
80 gr amandelen, 20 gr pecannoten, 1 bos verse peterselie (40 gr ca. peterselie blaadjes), 20 g daslook blaadjes, 25 g gedroogde tomaten, 130 ml olijfolie (beter als koud geperst), Snufje grijze zout
Bereidingswijze
Ik heb de amandelen en de pecannoten in een keukenmachine (thermomix in min geval) gedaan en ze gemalen tot poeder. Ik heb de peterselie gewassen, afgedroogd in een theedoek en ik heb de blaadjes van de stengeltjes afgehaald. De daslook heb ik ook gewassen en afgedroogd. Ik heb ze daarna in de keuken machine gedaan met de rest van de ingrediënten en alles door elkaar gemalen tot een gladde massa.
…
Een deel daarvan heb ik aan Francesca gegeven maar de rest… heb ik, deels, natuurlijk samen met een desem focaccia gegeten, die natuurlijk een van mijn favoriet recepten is. Ik zal het recept ook gauw delen. Maar, ook op een desem brood van de bakker… zal het lekker smaken.