Soms is het ook goed om jezelf en je familie te verwennen en mee gaan met de wensen van je kinderen. Deze muffins zijn super simpel en snel te maken. Perfect voor een bijzonder gelegenheid. En als je toch nog voor een “puur-natuur” versie liever zou gaan, geen probleem, die hebben we ook!
…
Gedecoreerde cupcakes was de vraag, dus, cupcakes maken is de eerste activiteit geweest van deze bijzondere Mei vakantie. Het is super simpel, maar gek genoeg (of misschien juist daardoor) heb ik geen vast recept van. Elke keer vind ik mijzelf zoeken op het web en uiteindelijk beland ik vaak bij giallo zafferano, een Italiaanse site, zoals deze keer. En zoals altijd kan ik geen recept 100% volgen. Ik heb mijn eigen twist gegeven aan deze Amerikaanse muffins en daarom wil ik hier het recept delen, zo dat ik het makkelijk terug kan vinden in de toekomst.
Om het gezonder te maken adviseer ik om kokosbloesem suiker te gebruiken i.p.v. suiker want het heeft een lagere glycemische index en, door het feit dat het ongeveer 50% sacharose is, bevat het tenminste een 50% van wat andere nutriënten. Toch is kokos bloesem suiker de oplossing niet, vooral als je denkt dat het geen locale product is. Het beste is gewoon minder suiker gebruiken, en deze recept heeft de helft van de suiker die in het originele recept aangegeven was. Dus, als je kinderen het niet zoet genoeg vinden, weet jij waarom. Ik zal proberen om volgende keer steeds minder in te doen tot dat mijn kinderen iets van merken :-). Of, nog beter, een variatie maken met alleen natuurlijke suikers (dus met amandelen en gedroogd fruit) zoals ik gister ochtend gedaan heb. En ze hebben niks van gemerkt! Dus hier de ingrediënten van beide versies:
Versie 1
Ingrediënten voor ongeveer 16 muffins:
2 eieren, 140 g boter (gesmolten op au bain marie), 100 g (kokosbloesem)suiker, 380 g gebuild meel, 1 zakje natuurlijk gist op basis van wijnsteen (biovegan), snufje (grijze) zout, 250 g yoghurt (Griekse, 0,1% vet), 50 ml water, zest van 1 (bio) citroen, vanille
Bereiding:
Ik heb alle ingrediënten in de keuken machine gedaan en met elkaar gemengd (als je geen machine hebt, meng eerst de vloeibare ingrediënten, dan de droge bij elkaar en eindelijk voeg de droge aan de natte ingrediënten terwijl je blijft kloppen met behulp van een keuken garde). Dan heb ik het beslag met de hulp van een ijs zeef in de bakvormpjes gedaan en in de oven gebakken op 180 graden voor 30-35 minuten.
Daarna zijn we losgegaan! De wens was cupcakes met slagroom en muisjes. Tot aan de musjes ben ik niet gekomen. In plaats daarvan heb ik puur chocolade hagelslag gekocht. Tenminste die hebben geen fructose-glucose stroop tussen de ingrediënten! De kinderen zijn in ieder geval blij van geworden en ik… ik heb ze ook niet kunnen weerstaan maar ze vielen wel zwaar op de maag. Daarom heb ik een paar dagen daarna de kans gepakt om een gezondere versie van deze muffins te maken: toch nog met yoghurt maar zonder boter en geraffineerd suiker. Voor een totaal plantaardige versie je kunt soja yoghurt gebruiken.
Versie 2
Ingrediënten voor ongeveer 16 muffins:
150 g amandelen, 100 g gedroogde abrikozen, 1 rijpe banaan, 80 ml olijf olie, 200 g gebuild meel, 30 g hennep meel (of gewoon gebuild meel), 3 eieren, zest van 1 (bio) citroen, 250 g yoghurt, 1 zakje natuurlijk gist op basis van wijnsteen (biovegan)
Bereiding:
Ik heb de amandelen in de thermomix gedaan en gemalen (snelheid 8). Na 16-20 seconden heb ik de abrikozen toegevoegd en nog 20 seconden laten draaien. Dan heb ik alle andere ingrediënten toegevoegd en ben ik verder gegaan zoals boven, de baktijd was alleen 5 minuten korter.
Ze zijn geproefd en goedgekeurd ook bij vrienden. “Ze zijn zo lekker dat ze niet eens gezond lijken!” was het commentaar. Dus ik hoop dat jullie ze ook een keer proberen om na te maken. Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!