Een recept die net zo simpel is als voedzaam. De hoeveelheid groeten is groter dan de hoeveelheid granen en de keuze van volkoren pasta verzekert de inname van vezels. Daarnaast is het heel snel te bereiden. Het is dus perfect voor een door de weeks maaltijd maar ook voor een bijzonder gelegenheid want… het is super lekker! Wij worden er blij van en ons lichaam ook #wijblijonslichaamblij
…
Deze pasta is en beroemde klassiek in huis Reukema-Toni. Het is ook een Italiaanse klassiek, “pasta al salmone” die ik heel goed kan herinneren van uit mijn jeugd. Oma’s recept heeft slagroom en een puntje tomatensaus, een gesnipperde ui, boter, witte pasta (de favoriet: farfalle) en verder niks.
Ik heb in de loop der jaren (in het bijzonder na de ziekte), mijn eigen versie gemaakt, zonder melkproducten en met extra groenten. Zo wordt het een complete maaltijd. Courgettes zijn groeten met een zachte smaak, die perfect combineert met zalm, vol van smaak. Het geheimpje is de courgettes pureren tot een crème die in plaats van slagroom gebruikt wordt. Zo maak je er een saus van en, niet minder belangrijk, verstop je groeten die je kinderen niet zo graag willen eten in hun gewone vorm.
De pasta die ik hiervoor gekozen heb is niet alleen met volkoren speltmeel gemaakt, het is ook biodynamisch. Het betekent dat deze tagliatelle helemaal geen pesticiden bevatten* en, daarnaast, dat de granen waarvan ze gemaakt zijn worden gekweekt volgens het natuurlijke ritme van het seizoen. Ik vind het een belangrijk pluspunt, maar het belangrijkste… deze volkoren spelt tagliatelle zijn heel dun en super lekker. En als een Italiaan dat zegt, moet het waar zijn! In ieder geval, de pasta die je thuis hebt, zal net zo goed smaken.
*(nb: in biologische granen zijn pesticiden gebruikt tot een wettelijke maximum)
Ingrediënten (6 pp. ca.)
500 g volkoren spelt tagliatelle, 2 courgettes (ca. 700 g), 1 ui, 1 tomaat , 30-40 ml olijfolie, 100 g gerookte zalm, grof grijze zout zo nodig
Bereiding
Zet een groot pan op het vuur met tenminste 2,5-3 liter water.
Hak de uit fijn e snijdt de courgettes en tomaat in kleine blokjes.
Doe de olijfolie in een antiaanbaklaag pan en begin met het fruiten van de uit met een snufje zout. Als de ui transparant is geworden voeg de tomaat toe en de courgettes. Voeg ook wat extra zout toe.
Laat fruiten voor ongeveer 10 minutes. Blijft roeren. Als de courgettes gekookt zijn maar nog een beetje knapperig, doe de helft van de groeten in een blender en pureer ze tot een crème.
Voeg de zalm, eerder in kleine stukjes gesneden, aan de groten die overgebleven zijn in de antiaanbaklaag pan en bak tot dat de zalm gekookt is. Voeg de courgettes crème aan het mengsel.
Tegelijkertijd, als het water kookt doe een goeie hoeveelheid grove grijze zout in de pan (ca. anderhalf lepel) en alleen daarna de pasta. Als klaar, giet het water af en meng de pasta met de saus.
Seizoen de pasta eventueel met wat (gehakte) peterselie op smaak.
Buon appetito!