Deze cake is het perfecte ochtend “comfort food” die ook nog redelijk gezond is. Gemaakt met hele granen en goeie vetten (noten en olijf olie) en met een lage suiker gehaalde dankzij het gebruik van kokosbloesem suiker, is het makkelijk en snel te maken. Perfect voor elk weekend!
…
Gelukkig heb ik nu al bijna 4 weken geleden besloten om te vasten. Normaal kies men een ding – bijv. geen toetjes – ik kies natuurlijk 4, dus: geen suiker, geen gerafineerd tarwe meel, geen vlees en geen melkproducten.
De eerste week voelde ik meteen het verschil. Minder opgeblazen en zeker lichter. Nu, voel ik dat ik minder kooldraden zou moeten eten, maar de kids zijn nooit heel blij met een simpele groente soep. Dus, ook door de toegenomen drukte, het is vaak zelfgebakken brood (vaak nog warm uit de oven), pizza of piadina’s (een soort tortilla’s), of pasta met wat groenten erbij. Absoluut niks mis mee, als niet dat het soms te lekker is om een normale portie van het eten. Daarom mijn beginnende “gelukkig”: tenminste kan ik zo mijzelf een betje inhouden!! En ik moet zeggen dat het redelijk lukt. Ik ben veel plantaardige recepten aan het her-ontdekken, en eieren blijven wel een vreugde als je zin hebt juist in wat extra lekker.
Afgelopen zondag had ik just zin in iets “extra”, dus een cake met noten en kokosbloesemsuiker leek mij een passende experiment die, dankzij de eieren, een goeie kans had om te slagen. En zo was het, voor een half uurtje …. de tijd die er nog was na dat die uit de oven kwam.
Hieronder de ingrediënten voor wie het na zou willen maken.
Ingrediënten
4 eieren
100 gr kokos bloesem suiker
80 ml olijf olie
110 gr amandelmeel* (of amandelen die je zelf gaat malen)
120 gr speltmeel
2 lepeltjes kaneel
Zest van 1/2 citroen
1 zakje natuurlijk bakpoeder op basis van wijnsteen (17 gr)
Hennep zaden zo nodig (optioneel)
Bereidingswijze
Ik heb de eieren en de suiker in een kom gedaan. Met behulp van elektrische zwepen heb ik ze gemonteerd tot dat het mengsel luchtig was geworden.
Daarna, nog steeds met het gebruik van elektrische zwepen, heb ik de rest van de ingrediënten toegevoegd in deze orde: olijf olie, droge ingrediënten (amandelmeel, speltmeel, natuurlijk bakpoeder eerder door elkaar gemengd), kaneel, zest van Citroën.
Ik heb dan alles in een plumcake bakvorm, bekleed met bakpapier, gedaan en met wat hennep zaden afgedekt. Als je ze niet hebt, maakt niet uit, niks is ook prima of geschaafde amandelen
Ik heb het dan 40 minuten op 180 graden gebakken. Controleer met een stokje en laat het wat langer bakken als nodig is.
…
*Amandelmeel maak ik zelf via het maken van amandelen tot fijne poeder. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een koffiemolen gebruiken (die je dan niet voor koffie gebruikt, maar voor zaden en specerijen); maal dan max 50 gr amandelen per keer.