Een plantaardige pesto, rijk aan goeie vetten en met extra groenten er in, om onze kinderen te betrappen! Het geheimpje voor succes: gebruik een goeie kwaliteit olijf olie, mild van smaak, bij voorkeur koud geperst. Dat bewaart niet allen de smaak maar ook de polyfenolen, zo gezond samen met de omega-3 en omega-6 vetten van de walnoten.
Gebruik het op je brood of als saus voor een gezonde pasta maaltijd, zo als ik onder beschrijf.
……
Het is bizar. In een hele korte tijd is onze leven op zijn kop gezet. We zijn al 10 dagen thuis, het enige uitje is naar de supermarkt of… naar iemand die zijn desem wil delen. Lief en tegelijkertijd handig sinds bakkersgist bijna niet meer te verkrijgen is in Rotterdam op dit moment!
Dus afgelopen zaterdag ging ik desem ophalen. Tasha (van @tashaskeuken) had zijn rogge desem veilig bij haar entree klaargezet voor mij. En ik kon natuurlijk niet met lege handen aankomen.

Ik maakte dus in de ochtend een aangepaste versie van pesto alla Genovese, wel met basilicum maar geen zuivel en met toevoeging van groenten. Een handige recept voor wie moeite heeft om noten en groeten aan de kinderen te laten eten. Ik deel hier onder het recept. De helft heb ik aan Tasha gegeven, de andere helft heb ik gebruikt voor een gezonde pasta met pesto en broccoli, die je heel makkelijk kunt maken. Kook de broccoli samen met de pasta, roer de pesto met wat warm kokend water (de helft van deze hoeveelheid voor 500 GR pasta), giet het pasta af en meng alles door elkaar!Tasha heeft het gemengd met wat verse rauwe spinazie, dit lijkt me ook een smakelijke idee.

Ingrediënten:
10 gr pijnboompitten
80 gr walnoten
1 bos verse basilicum (40 gr ca. basilicum blaadjes)
1 teentje knoflook (gepeeld)
100 gr (gebakken) courgettes
160 ml olijfolie (beter alls koud geperst)
Snufje zout
Berijdingswijze:
Doe de pijnboompitten en de walnoten in een keukenmachine (thermomix in min geval) en maal ze tot poeder.
Was de basilicum, maak het droog (zo ver het kan) in een theedoek en haal de blaadjes van de stengeltjes.
In de keuken machine voeg de basilicum blaadjes, de knoflook, een snufje zout, de olie en de courgettes die je van tevoren gebakken had in een tefal pan met een betje olie en een snufje zout.
Maal alles door elkaar de tot een gladde massa.
Bewaar het in een glazen pot afgedekt met wat extra olie.
…
Het zal niet moeilijk zijn om het snel op te eten maar mocht het niet lukken in de eerste 2 dagen na bereiding, mijn advies zou zijn om het in te vriezen.
Mijn kinderen houwen meer van pesto met parmezaanse kaas, dus soms maak ik een mix van noten en kaas. Tenminste krijgen ze ook wat andere vetten binnen, namelijk die van walnoten waarop ze niet zo gek zijn (jammer!). Als ik met de pesto een pasta van maak, mogen ze wel wat extra parmezaanse kaas op doen, zo komt het helemaal weer goed.
…
Ik hoop dat ik snel ook een recept van desem (rogge?) brood of focaccia zal kunnen delen… als ik de meel voor vind! Gisteren was het bij Eko Plaza nog OP. Fingers crossed dat het snel weer binnen komt. Ik ga zo op pad om het te zoeken, nu dat het nog kan!
