Totaal plantaardig maar vooral totaal voedzaam: volkoren eenkoorn in plaats van rijst gewoon in water gekookt samen met spitskool en toebereidt met koud geperst olijf olie en goeie kwaliteit oregano. Ideaal elke dag, als enkel gerecht of verzegeld van (plantaardige) eiwitten.
…
Maar wat is EENKOORN? Het is eigenlijk de oergraan van wat beter bekend is als “spelt”. Ik heb veel moeten lezen om te begrijpen dat er eigenlijk 3 soorten “spelt” bestaan: Triticum Monococcum (Farro Monococco), Triticum Dicoccum (in Italië algemeen bekend als “Farro”) en Triticum Spelta (Farro Spelta).
De eerste, Triticum Monococcum of EENKOORN, is de oudste, de ene met de kleinste keten en het minste gluten, het kleinste korrel, dus het slechtste rendement maar… de beste! Just de kleine dimensie maakt het heel zacht van smaak.
De tweede, Triticum Dicoccum of EMMER, is het meeste bekend en gebruikt in Italië, het heeft een korrel van gemiddelde grotte en het is een voorouder van durum tarwe (ook semola benoemd), kamut en het overal bekende tarwe.
De derde, Triticum Spelta of SPELT, is wat meer bekend en gebruikt in de noordelijke Europese landen, het heeft het grootste korrel en het is de ene die het meeste lijkt op het gewone tarwe.
Als ik goed begrepen heb het gaat van de oudste naar de meeste recente, van de kleinste naar de grootste en van de minste gluten naar het meeste. Van alle drie is het rendement lager dan tarwe (daarom werd het langzamerhand vervangen door deze), maar wel veel sterker (dus het heeft in ieder geval minder pesticiden nodig, ook als niet biologisch geteeld). Veel redenen om af en toe, of eigenlijk heel vaak, voor deze graan te kiezen. Mijn favoriete… eenkoorn natuurlijk. Probleem: hij is hier niet te verkrijgen in de winkels, niet eens bij Eko Plaza of De Groene Passage. Ik heb nu net deze link gevonden, misschien moet ik het toch een keer probeer te bestellen. Wat ik nu gebruikt heb had ik uit Italië meegenomen (gekocht bij Naturasi’, sorry… I cheat, I know!). Anyway, hier de link:https://millandmix.be/nl/producten/granen/eenkoorn-graan-komo?gclid=EAIaIQobChMI1cbMo-KZ4wIVC853Ch3MMguzEAAYASAAEgLfLPD_BwE
Eventueel als er meer mensen zijn die het zouden willen uit proberen, kunnen wij het samen bestellen. En in de tussentijd is emmer in ieder geval een hele goeie vervanger.
…
Wat ik hier jullie vertel is bijna geen recept, maar het is wel hoe mij moeder af en toe rijst bereidt. Ze kookt het samen met kool en tegelijkertijd fruit ze wat olie met knoflook.
In dit geval heb ik het recept nog versimpeld. De korrel is volkoren dus het kookt in 40-50 minuten. Daarom heb ik eerst de eenkoorn (200 g) in overvloedig kokend water gedaan met wat grijze grove zout (een klein vuist) en ik heb het 25 minuten alleen laten koken. Dan heb ik de spitskool (een halfje in dunne reepjes gesneden) toegevoegd. Na 20 minuten heb ik alles afgegoten en op smaak gebracht met wat koud geperst olijf olie (ca. 30 ml) en een snufje oregano uit Puglia.
Ik kan heel erg genieten van de salami die mij vader uit Italië stuurt, vooral rond de verjaardag van een lid van de familie… maar ik kan ook heel erg genieten van zo’n simpele gerecht, die mij blij maakt en mijn lichaam ook :-)! #wijblijonslichaamblij
Ha Fabiana! Dank voor de informatiie over de drie soorten spelt!
Over het recept: de kool in water koken en dan t water afgieten is volgens mij voedingstoffen weggooien? Ik zou de kool in de olijfolie sauteren met de knoflook ( ik voeg ipv oregano ( maar dat ga ik nu ook doen, staat in mijn tuin) kummel of komijn toe… daarna rijst of spelt toevoegen, of gewoon naast elkaar op t bord! Ik ga t vandaag maken! Dank voor de inspiratie!
Beste Maria, fijn dat je zo attent bent! Inderdaad, het is veel beter om de granen te koken in de juiste hoeveelheid water (in dit geval 1>graan op 3>water) en laten inkoken tot dat het water helemaal geabsorbeerd is. Dat doe ik inderdaad (bijna) altijd. Deze keer heb ik het recept van mijn moeder gevolgd, maar het is wel waar dat zij maakt het met witte rijst… dus… er zijn geen voedingsstoffen kwijt te raken in dat geval! 🙂 sauteren in een pan kan natuurlijk ook, dat doe ik ook heel vaak maar 2 dagen geleden had ik zin in iets “zachter”… in water koken is net als “geaaid worden” :-). Prettige dag verder xxx