Vol plantaardige eiwitten, vezels en groenten, deze cookies zijn ideaal on het leven te vieren want ze zullen geliefd zijn ook bij de vleesliefhebbers. Je kunt ze natuurlijk frituren maar ook in de oven bakken voor een gezondere alternatief. Maar, een keertje, kan het wel!
…
Gisteravond is het net anders gegaan dan wat ik eigenlijk voorgesteld had. Ik wilde iets lichts eten, want na 4 dagen kamperen had ik zin in groenten. Ik vind kamperen fantastisch. Je bent altijd buiten en je beweegt veel. Maar ja, je eindigt wel veel (wit) brood van de bakker te eten en veel simpele pasta maaltijden te voorbereiden, vooral als je met een groot groep bent.
Anyway, de laatste avond had mijn vriendin falafel gemaakt, uit een zakije, terwijl ik gierst en linzen had meegenomen om ook zo iets van te maken. Het is niet gelukt dus ik had er nog zin in. Tijdens het opruimen gister middag had ik linzen en gierst in water gekookt, dus s’avond was een kwestie van even groenten hakken, bakken en balletjes maken. Het duurde “eventjes”… daarom hebben wij het waarschijnlijk niet op de camping gedaan :-)!
Het is makkelijk om koekies te maken met gierst want als het klaar is plakt het helemaal. Ik denk dat het veel zetmeel bevat want het heeft een vrij hoog glycemische index… dus… gezond wel, maar dan eet deze koekies liever zonder brood. Die is echt niet nodig!
Het geheimpje voor de smaak is rode z’atar… en hier ik speel vals, sorry, want het was een cadeau die direct uit Jordanië komt, dus… Ik moet even alternatieven testen. Toch denk ik dat als je, bijvoorbeeld, een van de kruiden mix van Johnny de Boer zou gebruiken die je lekker vindt, wordt het resultaat ook goed!
Voor wie het zou willen uit testen:
Ingrediënten (voor 3-4 personen)
150 g gierst
65 g bruine linzen (tipe: Berglinzen / Lenticchie di Castelluccio)
1 kleine wortel
1/2 rode paprika
1 stengel selderij
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
3 lepels rode z’atar
1 lepel oregano
1 lepel olijf olie
30 g paneermeel (linzenmeel of gierstmeel voor glutenvrij koekjes)
grijze zout zo nodig
olie om in te bakken zo nodig
Bereiding
Ik heb de gierst in 3x zo veel water gekookt (450 ml ca.) en de linzen in 2,5x (170 ca.) met wat grijze grove zout. Bij de linzen had ik ook een gedroogde tomaat in gedaan voor de smaak, maar dat is niet per se nodig, maar, als jij het hebt, doe dat gewoon. Het duurt ongeveer 20 a 30 minuten, zet het vlam op een lage stand en laat zacht koken. Controleer af en toe dat ze niet op de bodem gaan plakken. In het eind is het water helemaal geabsorbeerd.
Dan heb ik met mijn thermomix wat oud brood verwerkt tot paneermeel en in een grote kom gedaan. Daarna heb ik, nogmaals met de thermomix, de wortel, de paprika, de selderij, de ui en knoflook gehakt. Als ik meer tijd had zou ik het zelf doen, voor de smaak is veel beter, en… de groeten raken niet zo veel sap kwijt. In die sap zit ook smaak dus ik wilde dat niet weggooien. Ik heb dus alles in een pan gedaan, een lepel olie toegevoegd en een snufje grijze grove zout en ik heb het gebakken tot dat de vocht geabsorbeerd was.
Tegelijkertijd had ik de linzen gepureerd en ook in de kom gedaan. Ik heb alles bij elkaar gedaan, dus gekookte gierst en gebakken groeten toegevoegd in de kom, de z’atar, oregano en fijne grijze zout tot dat het op smaak kwam. Het voordeel van een plantaardige beslag zonder ei is dat jij de smaak ook zo kunt testen zonder bang te zijn voor salmonella.
Als laatste heb ik cookies van gemaakt, wat olie warm laten worden in een pan en ze er in gebakken. Mijn oudste zoon had beloofd om mij te helpen maar… hij was toch te druk om Pokemon kaarten te ruilen met de broer, dus… niks van geworden! Mijn teleurstelling was uiteindelijk door een grote compliment weg gesleept :-). Dus, recept aangenomen!
Ik heb de koekjes gegeten op een blaadje sla en met wat daikon kimchi, als bijgerecht wat gestoomde broccoli en snijbonen. Het was weer een feest maaltijd!