Zoek je een idee voor je Paas Ontbijt tafel? Zacht, smaakvol, en met verborgen groenten er in, deze pannekoeken zijn perfect voor een weekend ontbijt of een bijzondere gelegenheid.
…
Het is bijna Pasen en het wonder van de vermenigvuldiging van de broden wordt veel besproken, zo als 2 zondagen geleden in de Internationale Kerk in Delft, een Oecumenische gemeenschap waar ik naartoe ging toen ik student was en waar we nog af en toe gaan. De preek ging hierover. Ik vond het eerst moeilijk om te volgen maar daarna herkende ik wel een boodschap die in relatie met mijn leven op dit moment gezet kan worden.
De priester benadrukte 2 aspecten van het verhaal. Het eerste dat te eten geven aan een menigte van 5000 mensen geen grap is, vooral als je maar 5 haver broden en 2 vissen hebt. Jesus vraagt mensen dus om te gaan zitten. Het 2e is dat er expliciet gezegd wordt dat er gras aanwezig is, feit dat niet zo vanzelfsprekend is in een land dat zo warm en droog is. Het was dus een “vruchtbare” stuk grond. De aanpak voor het oplossen van het probleem is dus eerst je rust nemen, “gaan zitten”, en contact maken met een vruchtbare grond, “het gras”, want het geloof komt niet alleen van boven maar ook van uit de aarde zelf.
Wat mij ook opviel is dat de menigte werd verdeeld in groepen en van uit de bron, Jesus, de broden werden verdeeld. Als we het wonder letterlijk nemen kunnen we tegenwoordig moeilijk geloven dat het echt gebeurd is. Maar als wij de voeding interpreteren als voeding voor de geest, dan zie ik het echt gebeuren.
Het zitten en rust nemen kan geïnterpreteerd worden – in moderne woorden – als “mediteren”. Dan, van uit een bron van “overvloed”, wordt dit gevoel doorgegeven en vermenigvuldigd. Kleinere groepjes worden gemaakt zo dat de verbinding versterkt wordt, niet alleen met de aarde maar ook tussen de mensen. Elke persoon wordt een actieve speler in dit wonder. Het doorgeven van de broden zie ik dan als het doorgeven en versterken van positieve energie. En de energie van uit de bron wordt ook versterkt want op het eind, als iedereen vol is, zijn er niet 5 broden overgebleven maar 12.
Dit heb ik met mijn intellect kunnen begrijpen, hopelijk kan ik het op een dag ook met mijn hart en lichaam voelen, zonder de hulp van het intellect. In de tussentijd geef ik mijn contributie via het delen van gezonde recepten via dit blog, via bye-bye salsiccia en Sanacucina. Ik zie koken in feite ook als een soort meditatie. Je moet je ritme vertragen en contact maken met het voedsel dat onze aarde geeft. Als jij het samen met andere mensen doet, wordt de verbinding tussen de mensen ook versterkt. En, als je bewuste keuzes maakt, zal je voeding zeker positieve energie geven.
Ik zou hier een haver brood recept willen delen om mijn verhaal te verbinden met die van de Bibel. Maar die heb ik niet zo paraat. In plaats hiervan kies ik om een recept te delen die ik afgelopen weekend voor het eerst gemaakt heb en die eventueel een idee kan geven voor de Paas Ontbijt tafel: dikke, zachte pannekoeken met groenten er in! Ik heb ze voor het eerst in Georgie gegeten 2 zomers geleden en sindsdien wilde ik uitproberen om ze weer te maken. In het oorspronkelijke recept was er gestampte knoflook. Ik hou ervan maar de kinderen niet, dus ik heb er, natuurlijk, een italiaanse twist aan gegeven. Met Parmezaanse kaas gaat elke groente naar binnen… gegarandeerd. Geloof jij het niet? “Provare per credere!”
Ingrediënten (voor 16 grote pancakes):
3 eieren
250 g yoghurt naturel (zonder suiker)
1 courgette, geraspt (ca. 300 g)
20 g geraspte parmezaanse kaas
100 g speltmeel
150 g gebuildmeel
60 g jonge kaas in kleine blokjes
1 zakje natuurlijke gist op basis van wijnsteen
Grijze fijne zout zonodig (voor mij: 3 snufjes)
Nootmuskaat vers geraspt zonodig (voor mij: 1/4 noot)
Olijf olie zonodig (ca. 4 lepels)
Voorbereiding:
Ik heb de eieren in een schaal gedaan en met een keuken garde heb ik ze geklopt. Dan heb ik de yoghurt, de parmezaanse kaas, de 2 types meel, de natuurlijke gist, de grijze zout, de nootmuskaat toegevoegd en met elkaar gemengd.
Vervolgens heb ik de geraspte courgettes en de blokjes kaas aan het mengsel toegevoegd.
Ik heb een anti-aanbak koekenpan genomen en ik heb het goed heet laten worden op het vuur. Dan heb ik een lepel olijf olie er in gedaan en de pan rond gedraaid om het te verspreiden.
Met een grote lepel heb ik 4 keer het beslag in de pan gedaan en plat en rond gemaakt om 4 grote pannenkoeken te vormen.
Ik heb ze op niet al te hoog vuur gebakken tot dat de onderkant lichtbruin was (3-4 minuten), dan heb ik ze snel met een spatel gedraaid om de andere kant te bakken (2-3 minuten).
Ik ben zo verder gegaan tot al het beslag op was.
…
Variatie:
Als alternatief, of toevoging, aan kaas zou je knoflook en peterselie, fijn gehakt, kunnen gebruiken.