Een simpele recept voor een smaakvolle gerecht die perfect is voor alle omstandigheden: een simpele door-de-weeks-maaltijd zo als een bijzonder gelegenheid. Indien vergezeld door brood of granen (beter als volkoren) wordt het in alle opzichten een complete maaltijd.
…
Ingrediënten:
Halve pompoen
250 g ca. kikkererwten (al gekookt)*
1 takje rozemarijn
20 ml olijf olie
500 ml water (beter als kookwater van de kikkererwten)
1 lepeltje grijze zout
kurkuma, de punt van een lepeltje
een snufje zwarte peper
*beter kiezen voor (bio) kikkererwten die in een glazen pot geconserveerd zijn.
Voorbereiding:
Snij de pompoen in stukken, zet ze op een bakplaat gedekt met bakpapier. Bak in de oven ongeveer 40 minuten op 180 graden. Wat overblijft zou ongeveer 500 g wegen.
Giet de kikkererwten uit en houd hun kookwater. Leg eventueel wat kikkererwten en een wat stukjes pompoen apart. Giet de rest in een bakje met 500 ml water (deels die je opzij had gedaan), 1 teen knoflook, wat verse rozemarijn blaadjes, kurkuma, een snufje zout en zwarte peper. Met een staafmixer tot een crème verminderen.
Controleer de smaak en voeg wat zout toe als nodig. Serveer warm of koud en versier met de kikkererwten en pompoen stukjes die eerder opzij werden gezet. Voeg wat goeie kwaliteit olijf olie (koud geperst) en fijn gehakte verse rozemarijn.
…
Aantekeningen:
Kurkuma heeft antioxiderende eigenschappen dankzij de stof “curcumine”. De inname van zwarte peper, zo als olijf olie, vergemakkelijkt de opname van curcumine door ons lichaam, daarom wordt het altijd aanbevolen om ze te combineren.