Totaal plantaardig, vol vitaminen, mineralen en natuurlijke suikers, het perfecte middag snack om je kinderen – en vriendjes 🙂 – blij te maken!
…
Vinden jullie het ook dat de beste verrassingen komen als je ze niet plant, als je ze niet verwacht? Zo als deze brioches, die ik afgelopen donderdag geïmproviseerd heb! Ik moest passen op 5 kinderen en ik wilde iets speciaals voor hun maken. Als mijn kinderen uit school komen vragen ze meteen (vooral de jongste) “Heb jij iets te eten mee?”… MAMA=VOEDSEL :-). Ik kon ze dus niet teleurstellen, en dit is inderdaad gelukt dankzij dit snelle recept. Snel want ik heb een kneed machine natuurlijk en… ik ben gewend om te plannen, das alles.
Voor wie dit recept zou willen namaken, hier de ingrediënten :
80 ml olijf olie
250 ml water
1 lepeltje gedroogde bakker’s gist (ca. 4 g)
100 g volkoren speltmeel
350 g gebuild tarwemeel
50 g kokosbloesemsuiker
1 lepeltje rijststroop (ca. 15 g)
1 lepeltje kaneel
zest van halve sinaasappel
1 snufje zout
125 g abrikozen fruitbeleg (gezoet met appelsap, geen suiker)
…
Ik heb alle ingrediënten in de kneedmachine gedaan beginnend met de vloeibare ingrediënten, dus: olijf olie, water, dan gist en rijststroop (deze helpt de gist te activeren), dan de meel, de suiker, de kaneel, de sinaasappel zest en het zout als laatste.
Mij kneedmachine is eigenlijk een broodbakmachine, die ik nooit gebruik want ik vind het brood die er uit komt gewoon niet lekker! Maar het kneedprogramma werkt heel goed: het kneedt voor ongeveer 20 minuten, dus best lang, dan blijft het deeg op een warme temperatuur (denk ik rond 28-29 graden) voor nog 40 minuten, dan wordt het opnieuw snel gekneed en blijft het nog 30 minuten rusten.
Als jullie geen broodbakmachine hebben, kunt je het deeg zelf kneden en dan in de oven laten rusten met het licht aan, dan wordt de temperatuur ook rond de 28 graden.
Na 1,5 uur heb ik de deeg uit de broodbakmachine gehaald en ik heb het deeg uit gerold in een rechthoek. Dan heb ik de abrikozen fruitbeleg verdeel op het deeg.
Vervolgens heb ik de deeg opgerold langs de lange kant en dan gesneden met een scherpe mes in 10 rols. Dan heb ik de rols op zichzelf gedraaid en in een oven schaal gepositioneerd die al afgedekt was met bakpapier.
Ik heb de brioche nog een half uurtje laten rusten dan gebakken in de oven voor 18-20 minuten op 180 graden.
…
Waarom is deze recept een gezondere alternatief aan een brioche van uit de winkel?
Deze recept gebruikt meel in plaats van bloem. Bloem, ook als biologisch, heeft bijna geen “levende” componenten meer, terwijl volkoren speltmeel gemaakt is met de hele korrel en gebuild tarwemeel bevat geen zemelen maar wel de kiem (die vitaminen en minerale bevat). Deze brioches hebben dus nog… levenskracht!
Daarnaast zorgt kokosbloesemsuiker dat de suikers niet te snel opgenomen worden in ons lichaam (en de kaneel help hier aan mee!). Het blijft een brioche en het bevat in ieder geval suikers, maar onze kinderen, na een hele dag school… mogen ze wel hebben, toch?
Ik hoor graag als iemand her recept uit geprobeerd heeft!